Portofoliu

Rocărie de tip japonez, executată în colaborare cu SC GARDEN-ART DESIGN SRL

  In situația de față, amenajarea a constat în executarea unei zone din grădină, cu destinația de simulare a unui alpinet și a unui pârâu secat, care să pună în valoare materialul dendro-floricol, cît și celui botanic caracterisic rocăriilor cum ar fi, specii de arțar japonez, mesteacăn, arbuști din genul ienuperilor, cotoneaster, graminee și flori de piatră.   Singura piesă de apă, este pe capătul pârâului, în zona bazinului de acululare, unde avem simțită prezența a două specii de arțar japonez (vezi foto 1). Lucrarea a fost executată în vara anului 2006, pe domeniul unei reședințe private, în localitatea Bolintin Deal – Jud. Giurgiu și a avut ca tremen limită de execuție doar 4 zile lucrătoare.

Iaz cu cascadă, situat în sectorul expozițional al S.C. BABYLON GARDEN S.R.L.

   Impreună cu administratorul și totodată peisagistul societății S.C. BABYLON GARDEN S.R.L. pe numele său Sorin Ciorapciu, unde îmi exercitam funcția de inginer peisagist, am conceput în comun, demersurile pentru construirea în sectorul expozitional, respectiv al punctului de lucru aflat în localitatea Ciolpani Jud. Ilfov, a unui iaz prevăzut cu cascadă.

Etapele de lucru au durat 12 zile și impreună cu încă 2  buni calificați pe care îi aveam în subordine, am reușit să finalizăm una din cele mai deosebite și spectaculoase lucrări, dat fiind faptul că la acea vreme am avut puse la dispozitie,  roci dure din clasa porfirelor, aduse din zona Dobrogei, piese ce au nuanțat deosebit lucrarea, atât prin culoarea lor roșiatică cât și prin textura și forma oferită de acestea.

Amenajarea a fost executată în vara anului 2013 iar cascada are în funcțiune 2 căderi de apă separate și un iaz de colectare în 3 trepte, cu o adâncime maximă de 1,1m, care este populată predominant cu pești din specia crapilor roșii, trecută mai apoi în revistă și publicată ulterior în toamna aceluiași an.

https://adelaparvu.com/2013/10/02/un-frumos-iaz-cu-cascada-conceput-de-peisagistul-florin-diaconu/

Iaz cu pești și terasă de dec aferentă.

   Locație cu destinația unei case de vacanță, aflată în Localitatea Snagov Sat- Jud. Ilfov.
În cazul de fată, sa intervenit doar pe partea de construcție a iazului, amplasamentul (nu unul tocmai propice ) și forma acestuia fiind stabilită în prealabil de către beneficiar, alipindu-mă prin construcție de căminul dedicat filtrării apei. Încercând să remodelez pe cât posibil forma mult prea rigida și geometrică a bazinului (foto 5-6), am intervenit pe cât posibil, la remodelarea penultimei si ultimei curbe de nivel, în așa fel încât folia de iaz sa fie suficientă pentru cota de teren +- 0.00, făcând efectiv o sapătură mai sinuoasă în malul ultimei contratrepte de pamânt. În același context, asimetria a fost realizată în special și din forma pietrelor amplasate(foto 6), dând totodata un aspect mai natural construcției. Să pot valorifica pe cât posibil zona aleasă, m-am implicat inclusiv in amenajarea spațiului verde aferent iazului. Fiind umpic cam constrâns de trotuare, am ales doar plante specifice acestui tip de amenajare, care sa nu aibă o dimensiune mare la maturitate, creând în așa fel, principala zonă de interes din fața casei si propunând totodată cu beneficiarul, ca pe căminul filtrului de apă, să se construiască un ponton rabatabil de dec (pentru accesul la cămin), care să continue terasa actuală, usor bordat peste iaz, pentru un aspect si o viziune cât mai placută către piesa de apa.

Un colț de grădina, prevăzută cu un iaz și cascadă de mici dimensiuni.

   Grădina este situată în com. Pipera – Jud. Ilfov și a avut ca tematică refacerea completă a grădinii, incluzând crearea unor drenaje, refacerea sistemului de irigații, schimbarea în totalitate a gazonului și remodelarea peisagistică a grădinii prin suplimentarea acesteia cu plante. In timpul lucrărilor de pregatire a terenului, am propus împreună cu echipa Babylon Garden, ca pe zona de alpinet, aflată pe colțul stâng în spatele grădinii și cumva vis a vis de terasă(foto 3 stanga), crearea unui mic iaz prevăzut cu o cascadă.     

Aceasta avea ca scop, sugerarea unui centru de interes în zona destinată relaxării, susținând totodată zona de alpinet ce rămăsese ușor nedefinită. Având șantierul drenajelor în lucru, dupa finalizarea constructiei, am putut beneficia de conectarea unui tub, racordat direct la fosa de colectare a drenurilor și de un robinet pentru  alimentarea cu apă, de la boxa principală a irigațiilor, situată fix în spatele cascadei. Lucrarea a fost finalizata în toanma anul 2013 si a avut ca termen de execuție 6 zile lucrătoare, urmând mai apoi, să fie recompletată pe alocuri cu plante specifice rocăriei. 

Amenajarea unei cascade cu un pârâu.

  La câteva discuții cu beneficiarul pe tema alimentării cu apă a pompei, am propus, crearea unui cămin peste tubul de preaplin al piscinei aflat oricum în partea opusă a curții față de locația piscinei. Aici a fost cumva și marea provocare a soluției, având posibilitatea totodata prin distanța celor doua elemente de la stânga (piscina și zona de deversare a pârâului meu), la dreapta curții (cascada peste tubul de preaplin), să construiesc întreaga lucrare, străbătând totodata tot spatele curții și creând în același timp, elelmentul de interes principal al grădinii. Ca mod de execuție, am optat în crearea unei radiere de beton armat de cca 25 cm grosime în jurul tubului, peste care m-am ridicat cu ziduri de cărămidă prinse în adeziv și tratați apoi cu soluție de hidroizolație pensulabilă pentru o buna rezistentă la apă, fiind expusă mai apoi unui terasament din bușteni cu pamant pe care sa plantat ulterior. Placa finală a caminului a fost realizată în trepte, pentru a putea iniția din timp forma căderilor de apă ce urmau a fi construite peste cămin. Așadar intre cămin și cascadă, am aplicat mai multe straturi de geotextil, pentru a nu permite sub greutatea pietrelor aplicate pe cascadă, strivirea linnerului (foliei de iaz). La baza căminului, am creat o cuvă de colectare mai adancă, în cazul în care se dorea popularea cu pești în aceasta zonă, iar apoi am continuat către piscină, un curs de apă, ce traversa prin trotuarul principal al curții. La intersecția cu acesta, am ales aplicarea unor bolovani mai plați care să aibă și funcția de podeț cît și posibilitatea de trecere a apei printr-e ei, dând totodată o conotație estetică deosebită, la imbinarea acestora cu trotuarul construit din chituci. Pe capătul pârâului, la deversarea în piscină, am creat un mic baraj pentru a obține o cantitate optima de apă, colectată pe întreg parcursul acestuia și care să sugereze o oglinda de apă cât mai profundă.
Lucrarea a fost realizată în anul 2007 și a presupus efortul a 3 persoane timp de 14 zile lucrătoare.
Cascada cu pârâu a fost un proiect de anvergură medie, dar cu multe provocări care nu sunt vizibile în imaginile lucrării finale.  Succesul acestei amenajări, a constat într-un efort de creație și de căutare în același timp și a altor soluții practice specifice care să ajute la finalizarea si garantarea totodată a lucrării.

Reconstrucție și reconversie totala a unui iaz și transformarea acestuia în cascadă cu iaz.

  In cazul de față beneficiarul, inițial a dorit desființarea și reconstrucția din nou a unui iaz care să fie redimensionat ca adâncime cât și ca mărime (pentru a fi populat cu pești exotici), pe cât posibil respectând forma inițială. Ca urmare, am propus totodată în primul rând ca efect optic cât și de relaxare să realizez și câteva căderi de apă acestei lucrări, dat fiind faptul că aceasta am construit-o si orientat-o ușor către fereastra living-ului și în proximitatea terasei cât și cu o perspectivă frontală, odată ce pășim în curte pe accesul principal, fiind situată la aproximativ 4 m pe partea dreaptă. Spre deosebire de vechiul iaz, pentru o mai bună rezistență, construcția sa refăcut in totalitate numai pe structura de beton armat cu plasă galvanizată. Etapele de lucru au durat circa 3 săptămâni, fiind executată pe finalul anului trecut 2017, urmând mai apoi, refacerea totală a grădinii, ce impune deasemeni și restructurarea părții vegetale aferente.

Inaintea intervențiilor, acesta functiona doar ca iaz, prevazuta cu o pompa arteziana amplasata central. 

Amenajarea unei cascade, alimentată de un pârâu natural.

  Tematica în cazul de față, consta în construirea unei căderi de apă sub forma de cascadă care să se reverse direct într-un pârâu ce traversa în mod natural, pe avalul proprietății respective. Proprietatea în sine, este casă de vacanță situată în Com. Cheia – Jud. Prahova, iar beneficiarul împreună cu un coleg de al meu din domeniul peisagisticii, au stabilit de comun acord, implementarea unui proiect ce să sustină toată partea din spate a locuinței, cu un teren configurat în pantă și o zonă de șes în aval, peste care se face simțită prezența unui pârâu natural, ce izvorăște din terenul aflat în vecinătatea acestuia și care parcurge restul vecinătăților. Pe această suprafață de teren destul de amplă, figurând undeva la 2500 mp, sa propus din punct de vedere peisagistic, organizarea unui spațiu de relaxare pe cît posibil de natural, îngloband o alee de promenada în amontele terenului, ce sa cuprinda o zona de destindere cu acces din dreptul locuinței, iar pe parcursul traseului, aceasta să se intersecteze apoi cu o alta alee existentă ce coboara înspre zona pârâului și oarecum paralela cu cascada, după care să se opreasca intr-un alt loc de belvedere fix la inceputul unde eu urmam a construi cascada (vezi plan). Lucrarea în sine a fost o provocare, încercând din start să creez pe cît posibil de natural, o cascadă, care ulterior sa se înglobeze și să deverseze apa, în pârâul ce avea ca în anul urmator, să-și schimbe funcționalitatea în niste mici lacuri de acumulare, care urmau și ele la rândul lor, a fi bordate cu blocuri de piatră naturală. Lucrarea a avut un grad sporit de dificultate, datorită pantei destul de mare pe acea suprafată, plecând de la baza pârâului, cu 15-20 ^ și ajungând în amonte până la o pantă de 45^. O alta situație complicată a fost și cu transportul blocurilor de piatra la zona de lucru, făcându-se destul de dificil pe pantă, cât și cu săpătura în terenul destul de dur, creând în anumite contratrepte și tăpli de stabilizare. Patrea construita a fost executată în toamna anului trecut (2017), urmând mai apoi, ca investiții pe anul următor, completarea cu pământ pe toata zona aferentă, crearea lacurilor de acumulare și stabilirea speciilor de plante propice zonelor muntoase și a pieselor de apă în general . 

Amenajarea unui iaz de dimensiuni generoase, prevăzut cu 3 căderi de apă.

    In urma negocierilor stabilite în prealabil cu beneficiarul, în aceasta locație, sa urmărit construirea unui iaz cu pești și alpinet, aflat pe proprietatea privată a unui triplex din Com. Buftea – Jud. Ilfov. In zona respectivă impusă de beneficiar, era deja făcută săpătura cu o adancime maxima de 1,6 m si montata membrana de iaz cât și rocile achizitionate din timp. Ca urmare, sa impus doar soluționarea unui iaz prevăzut cu 3 zone de cădere a apelor implementând totodată de comun acord la cererea beneficiarului , amplasarea aferenta a unei stații de filtrare a apei, bazată pe raze ultra violete și filtre din burete, la care sa mai introdus un sistem de iluminat acvatic. Ca ultimă etapă de lucru, sa remodelat în totalitate suprafața destinată valonamentelor de pamânt din spatele și laterala cascadei. creându-se din restul de roci ramase, un mic alpinet ce punctează și susține estetic materialul vegetal ales aferent construcției. Lucrarea a fost executată în toamna anului 2011 sub îndrumarea mea, impreună cu echipa SC BABYLON GARDEN, societate de profil din care făceam parte și sa finalizat în aproximativ o lună de zile lucrătoare.